outdoor plezier

Die imposante bergen, daar is Wallis echter vooral om bekend

Video afspelen

The value of the great outdoors

Sanetsch gletscher:

De sanetschpas komt door kleine plaatsjes die samen tot de gemeente Saviese behoren. De weg daalt na het gehucht Chandolin af naar het diepe dal van de rivier La Morge. Op de Pont du Diable (duivelsbrug) is de kloof zo smal en grillig dat de bodem niet te zien is.

Nadat de weg twee keer van oever verwisseld heeft gaat de weg met haarspeldbochten omhoog over de bergweiden. Op een bepaald moment zit er een onverlichte en slecht geasfalteerde tunnel in de route. Vanwege de gladheid en onoverzichtelijke bocht is het hier erg uitkijken voor tegenliggers. Nu moeten er nog driehonderd hoogtemeters gewonnen voor de top die 3,5 kilometer verderop ligt.

Het uitzicht vanaf de pashoogte is weergaloos. De Walliser Alpen in het zuiden trekken de meeste aandacht. Vanaf de pas hebt u gemakkelijk toegang tot de Prarochet-hut (2556 m), aan de voet van de Tsanfleurongletscher, via een hiking van 1u45. Het omringende landschap wordt gevormd door de gletsjer gladgestreken rotsen. Vanaf de pashoogte loopt een wandelroute naar Derborence. De weg loopt nog enkele kilometers verder. Het eind punt is de berghut bij het stuwmeer Lac du Senin dat op 2034 meter ligt. Vandaar loopt een wandelpad via de Sanetschfall naar Gsteig in het Saane dal.

In Gsteig kunt u met de bus, binnen 15 minuten naar Gstaad

sanetschhutgletsjer
gletscherdutrienlawinepeteranry scaled

De Trient vallei ligt in het uitersste zuidwersten van het Zwitserse kanton Wallis, op de grens met Frankrijk. Col de la Forclaz leent zich uitstekend als vertrek- en/of eindpunt. Buvette du Glacier du Trient is geopend staat aangegeven op pashoogte en is een klein uurtje wandelen. Iets verderop worden we gewaarschuwd voor lawinegevaar als we langs de bisse wandelen. (foto sneeuwlawine)

De Matterhorn staat symbool voor Wallis Zwitserland en ligt op de grens van Zwitserland en Italie. Vanuit Zermatt met de trein naar Gornergrat hebben wij deze foto genomen.

matterhorntop 1 scaled

Boven bij Martigny, verscholen in de heuvels aan de voet van de Mont Blanc ligt het Pays de Saint Bernard, de toegangspoort tot Italie. Het legendarische Hospice du Grand Saint Bernard en zijn honden symboliseren het welkom en de menselijke warmte die eeuwenlang door de Canons van de Grote Sint Bernard in stand worden gehouden.

In de wintermaanden kunt u deze honden bezichtigen in Martigny.

stbernardhond
Panorama Salanfe
salanfe

Salanfe

Makkelijke wandeling; moeilijkheidsgraad T2.

Vanaf de parkeerplaats van de camping van Van d’en Haut, wandeltijd 1 uur en 30 min.

Natuurpad rond het Salanfe-stuwmeer wandeltijd 2 uur.

Col du Jurat looptijd 45 min. 30 min terug.

Afdaling terug naar de parkeerplaats van Van d’en Haut wandeltijd 1 uur.

zwitserlandchaletdieren e1583613653848